torsdag 7 maj 2015

Pappmuggar och glas

Sådärja. På väg igen! På rätt spår. Norrut.
Första morgontåget. Gäspar över dagens första pappersmugg kaffe. 
Har nog aldrig rest med såhär lätt bagage: en axelremsväska. 
På väg till intressant föredrag och info OCH middagsträff med sönerna!!!
Hinner träffa stockholmsbästisen också, så livet känns GOTT!

Gårdagen innebar mycket intressanta möten: info om Emmaboda kommuns integrationsarbete och på kvällen möte på Boda ang sommarens aktiviteter i och kring The Glass Factory. Vi på Idébanken kommer att finnas där med en "gårdsbutik" med närodlat. Ska bli så spännande!
The Glass Factory finns i Boda glasbruk: samhället heter så och inget annat, fick vi lära oss i går, Dennis från Boda Samhällsförening betonade detta å det bestämdaste. Boda finns ju på många ställen i Sverige, man kan google-vägbeskriva sig vart som helst om inte glasbruket är med. Ann-Christine näringslivsutvecklare var där, likaså Veronica turismansvarig mm, och paret som driver restaurang Kantarellen och Peter och Camilla från café Röda stugan, som förutom fika kommer att servera musikaliska upplevelser dagligen hela sommaren. Maja Heuer, en entusiastisk och glad museichef var där. 
En smed var där, han har sin smedja nästdörrs, med världens mest minimala skylt på dörren, och världens kö brukar det vara in till honom, fast han egentligen inte riktigt vill det, för han jobbar där och utställningar har han någon annanstans, som i Finland och Luleå, men folk är väldigt intresserade av hans hantverk, och vänlig människa som han är, släpper han in dom och visar hur järn ska smidas. 

Om The Glass Factory kan man säga att det är en storsatsning som visat sig vara lyckad. Det stormade rejält vilt kring projektet innan det kom igång, skeptikerna förfasade sig över många rullande miljonerna, när Emmaboda kommun investerade i glassamlingarna. Så här var det: Glaskoncernen Kosta Boda erbjöd Emmaboda kommun att köpa företagets omfattande glassamlingar, 2008. Kommunen tackade ja. Beslutet att förvärva glassamlingen fattades av kommunfullmäktige i Emmaboda. Sossarna, Vänstern och Miljöpartiet stödde beslutet. Men det stormade, som sagt, och sällan har väl fullmäktigemöten varit så livfulla. Det skrevs spaltmeter med insändare som målade framtidsscenarion med krasande konkurser, ruiner och elände för all övrig kommunal verksamhet.

The Glass Factory är Sveriges enda renodlade, upplevelsebaserade glasmuseum, med de unika samlingarna från Kosta, Åfors och Boda glasbruk som bas för verksamheten. Samlingarna är av internationellt intresse med 30 000 unika konstglasobjekt, skapade av namnkunniga formgivare och konstnärer från 1700-talet fram till i dag. Museet är inhyst i de gamla glasbrukslokalerna i Boda i hjärtat av det småländska glasriket. När glaskoncernen Kosta Boda hösten 2008 erbjöd Emmaboda kommun möjligheten att förvärva företagets omfattande glassamlingar tackade kommunen ja. Glassamlingarna skulle säljas oavsett kommunens agerande och riskerade att skingras och hamna hos enskilda samlare i Sverige och världen. Det innebar också att kunskapen om ett viktigt kapitel i svensk design- och industrihistoria riskerade att urholkas, en historia som är viktig för både kommunens och regionens identitet. 


Så blev det, och det blev bra!

Och här sitter jag på tåget och rusar genom ett landskap med minst femtio nyanser av GRÖNT, och ser fram emot dagen och morgondagen.
Gör det, du också, ha en fin dag! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar