tisdag 7 april 2015

Ruiner

Sitter här i min sköna soffa och väntar på att True detective ska börja. Sista avsnittet.
Visst, finns säkert annat att göra än bara vänta, men det får...vänta.
True detective.. Vilken serie! Den går i riktigt mörka toner.
Det är tydligen så att en filosof, Eugene Thacker, har varit inspirationskälla till serien. I hans "In the dust of this planet", som utkom 2011, finns meningen som Rust Cohle, den till synes, cyniske, desillusionerade detektiven, uttalar i filosofiskt svårmod: "Jag tror att det mänskliga medvetandet är ett tragiskt snedsteg i evolutionen". Hmmm. Vore onekligen lättare att traska runt utan ett jobbigt medvetande ibland. Men Rust Cohle...han gör det inte lätt för sig. Han vägrar att ge upp, han ska lösa fallet.

Summerar dagen. Sätter ett bokslut över den: en bra dag. En arbetsdag. Knutit ihop några trådar och kastat några bollar i luften. Besökt ett ställe där vi - förmodligen - kommer att ha verksamhet under sommaren. Suttit i vår lilla mötesplats, som ungdomarna mer och mer tagit över. Precis som det ska vara! Vi på Idébanken lever ju med idén från Fryshuset: Unga gör, vuxna möjliggör.

I morgon bär det iväg till Malmö. Vi ska bland annat till föreläsningen med Christian Wass: Vi har kraften. Han har skrivit boken "Invalido" där han berättar hur det livet han planerat leva, förändrades dramatiskt efter en dykolycka. Om hans kamp, obändiga livsvilja och -lust, som fick honom att resa sig från ruinerna av drömmar...

Det är tydligen väldigt inne med nihilism, pessimism och cynism, som idériktningar. Som motvikt till glappkäftad pepsodentleende hyperoptimism. Visst, världen behöver väl...balanseras. Men godhet, kärlek och altruism existerar, i oss alla. Väldigt mycket i Rust Cohle, också, oavsett vad han, till synes, verkar vilja ge för intryck. Kanske mer än i många så kallade goda, samhällets stöttepelare.

Nihilism, pessimism och cynism har säkert sin plats i oss alla, dom kan ge klangbotten åt någonting vackert och äkta.
Ruiner kan ge grogrund åt vackra, späda blommor att börja spira..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar