söndag 21 september 2014

NDD

Sitter i soffan och funderar.
Det regnar.
Det har ju varit fantastiska, soliga dagar, så en kan absolut inte klaga på hös.. menar sensommaren, så här långt! I går tog Bosse och jag tag i målningsarbetet som vi bestämt skulle bli av: vi målade muren, och det var ju himla tur att vi hann greja med den, och den hann torka innan regnet. Så, PUH, poäng till oss! Återstår taket... och det får (förmodligen) vänta till våren. Det växer mossa, och eternitplattorna är slitna, måste tas bort, och sånt arbete kan man inte leja bort, det får vi göra själva, och när har vi tid med det? På morgnarna hör vi hur skator och kråkor skuttar runt och letar efter insekter i mossan, och det låter rätt mysigt. Och kanske är det bra annars också, att det växer något som kan suga åt sig vatten så att det inte letar sig in genom springorna i takpannorna och... rätt som det är har man vattenskador och elände. Tänker jag positivt Kan vara helt fel tänkt, i och för sig.
Det tänket borde man ha i städerna, alltså att man lämnar kvar växtlighet här och var, och faktiskt, överallt. T ex borde gator kantas av buskage och träd; mellan en gata och cykelväg och cykel- och gångväg borde det finnas planteringar. Varför? Jo, av flera anledningar: 1. trafiksäkerhet. 2. motverkar översvämningar. 3. Bättre luft 4. ser trevligt ut.

Trädgårdsstad eller Garden City är ett begrepp som myntades av engelsmannen Ebenezer Howard kring sekelskiftet (1800-1900). Utifrån hans tankar har trädgårdsstaden utvecklats på
olika sätt i olika länder beroende på lokala traditioner. I Sverige är t ex gamla Enskede ett exempel på ”Den svenska trädgårdsstaden”

All bebyggelse ska ha tillgång till trädgård. Radhus och parhus ska ha egen trädgård på baksidan för umgänge och odling. Trädgårdar ska inramas av häckar som ibland kan brytas upp med plank utan 
att det blir plottrigt och rörigt. En förrådsbyggnad och fruktträd bör finnas i varje trädgård. Flerbostadshusen ska ha gemensamma  gårdar där det också ska vara möjligt att odla. 

Citatet har jag inte hämtat från något sekelskiftesgammalt dokument, utan en högst aktuell stadsplan i Tyresö. Så vissa gamla idéer lever i högsta grad!

Här i Emmaboda kan man tycka att vi har det bra, vi har ju naturen inpå knutarna, MEN skulle inte det vara trevligt att ha mera grönt även inne i centrum? Inte asfaltera allt, inte bygga på varenda plätt.

Vid Gjutaregatan finns det ett underbart  exempel på hur det skulle kunna vara på flera ställen i samhället! Och det tack vare en eldsjäl, som odlar och komposterar och gräver och planterar  mellan flerfamiljshusen. Fina lekplatser och gräsmatta att springa på och plats för grillning och bänkar. Gå och titta!

Jaha, och vad betyder rubriken menar du? Jo, NDD är ett nytt begrepp och står för Nature Deficit Disorder, på svenska: "naturbriststörning" (typ). Och många är drabbade! Det sägs att vi inte längre kan gå i en skog utan att ungefär bryta benen eller stuka oss eller någonting: vi är vana vid hårda underlag.
MEN som tur är, det är väldigt lätt att råda bot på den "sjukdomen"!
Tro nu inte att jag sitter här och viftar med pekpinnar, det gör jag inte. Visserligen sitter jag utomhus och skriver - det har slutat regna. Och vi på Idéebanken kommer att ha våra möten utomhus i möjligaste mån. Varför inte på Bökön, till exempel? Eller i Folkets hus-parken? Man tänker nog minst lika bra utomhus...Packa ihop förmiddagsfikat i korgar och gå ut - det kan de flesta verksamheter göra. Billigt och bra recept mot NDD!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar