måndag 14 juli 2014

Kottar och fåglar

Idag har vi varit riktigt effektiva. Bosses första semesterdag,  så han har nog inte riktigt kommit i semestermood ännu. Jag vet att man inte skriver så, mode skriver man, men då börjar man kanske tänka på khaki-shorts eller så. Semesterstämning är väl rätta, svenska ordet. Hur eller hur så har vi tömt i källaren och kört bort till Miljöstationen, och skaffat ett extra kylskåp och gläder oss åt att sölvesborgsgänget kommer imorgon! Då blir det livat härhemma! Annars har det varit otroligt lugnt och tyst i Vissefjärda, man har inte hört en kotte. Men för 17, man kan väl inte höra KOTTAR nån gång fräser Vän av ordningen irriterat. Nej, visst nej, man har inte hört en FÅGEL ens. Helt otroligt! Vi satt på altanen och blev nästan oroliga. Tyst. Så tyst. Är det månne åska på G, undrade Bosse? Det kan ju fåglarna känna av, då är dom tysta.
Men ingen åska.
Det där med fåglar och känsla för kommande väder, i gårdagens dn stod det nånting häpnadsväckande. Det är Peter Wiking som skriver. Hör här: Stararna, ni vet, bruna och/eller svarta fåglar. Årets ungar är bruna, de får sin svarta kostym först nästa vår. Du kan observera starar och spå väder! Är flocken brun, kan du räkna med att det blir fint väder resten av sommaren: föräldrafåglarna, med svart fjäderdräkt,  är nämligen och jobbar med kull nummer två. Är det både bruna och svarta fåglar i flocken betyder det sämre väder, för då hänger föräldrafåglarna med ungdomsgänget: det är ingen idé att sätta igång med kull nummer två, eftersom vädret kommer inte att bli gynnsamt för det. Senare på sommaren, framåt hösten då, flyger de allihopa till Medelhavet, gamla som unga.
Helt fascinerande!
Men, som sagt, idag har man inte kunnat göra några som helst observationer.
Och nu är den här dagen slut, och jag tar fram semesterdeckare nummer tre. Den handlar om Hammarbypolisen, och de får verkligen jobba jättehårt. Ingen semester där, inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar