lördag 3 februari 2018

Ljusstöpning mm

I dag har vi ägnat oss åt vintriga aktiviteter som a) ljusstöpning och b) skidåkning. Det ena, a, gick bättre än det andra, b. Ljusstöpning var roligt och väl förberett av ett proffs. Vi var ett gäng som snabbt blev sammansvetsat (eller -stöpt!) och som ett välsmort maskineri gick vi runt, doppade veken i stearin och la pinnen med vekarna på plats på ställningen och så runt runt tills ljusen var lagom tjocka och fina. Det var från de tunna veken via tårtljus och Gunillaljus till smäckra antikljus (=stöpningens olika stadier). Handstöpta ljus är så mycket vackrare med sina ojämnheter än köpeljus!
  Här kan man se hur det hela går till.
Det blev fina och lagom tjocka ljus.

På eftermiddagen, efter att Bosse varit och döpt en liten pojke, åkte vi till Skäveryd och åkte skidor - kan man verkligen inte säga, det var inte alls före för det. Vi gick på skidorna som blev tyngre och tyngre av blöt snö. Visst, om man lyckades hålla jämn fart gick det bra, men minsta lilla saktande fick snön att fastna. Japp, jag kämpade en runda på åkern, och Elias tog sig runt hela spåret. Bosse hejade på. Men det var vansinnigt vackert! Och när lyktorna tändes i skymningen var det precis  Narnia-stämning; herr Tumnus stod säkert där någonstans och tittade på oss!

Varför stöpte vi ljus då, kan man undra. Inte så konstigt, det firas Kyndelsmässodag eller jungfru Marie kyrkogångsdag nu på söndag. Ordet kyndel, som betyder ljus, hör ihop med en gammal tradition att fira ljusfest den här dagen. Och då ska det delas ut ljus till gudstjänstbesökarna i Vissefjärda kyrka.

I kyrkan firar vi ofta gudstjänster med ljustema på Kyndelsmässodagen. Ibland välsignar vi de ljus som skall användas i kyrkan under året. 

Det är den andra februari som har namnet Kyndelsmässodagen i den svenska almanackan. Det är fyrtio dagar efter att vi firat Jesus födelsedag på juldagen den 25 december. 

Det där googlade jag och kopierade från Svenska kyrkans hemsida.

I våra handstöpta ljus finns det ljusstumpar från altarljusen nedsmälta och omformade.
Det är en vacker tanke; dessa ljus har varit med om många välsignelser!

Jag hade inte nån kamera med mig i skogen, tyvärr, men rosenbusken utanför huset här är jättefin, den tog jag bild på. Så här ser den ut:

God och ljus fortsättning på helgen, önskar jag er alla!


2 kommentarer: