lördag 31 december 2016

Goodbye and welcome!

Good-Goodbye 2016!
Ett år med avslut och omstart, liv och död, sorg och glädje. Minnen virvlar runt, en del stoppar jag undan i en ask, annat stör jag ut för vindarna att blåsa bort, en del skimrar som diamanter i skyn!

Jag har rensat och sorterat, kastat bort, dammat av och upptäckt på nytt. Jag har gått många, många steg, jag har rest och befunnit mig i olika verkligheter, mött nya människor, fått nya vänner, förlorat några som tagit åt ett annat håll i vägkorsningar.

Här sitter jag nu, det är varmt och gott och jag trivs med min ensamhet. Ljusen brinner och katterna sträcker sig långa i soffan, omkring mig svävar små drömmar och stora drömmar, önskningar för det nya året.

Snart  kommer Bosse hem, vi byter om och cyklar till vänner som väntar. Vakar in det nya året.

Welcome 2017!

Önskar er alla ett gott år med mycket nytt, nya mål, nya vägar, nya vänner, gamla vänner som förblir vänner, kärlek, fred och frid. Peace and love! Kärlek och fred.
Rauhaa ja rakkautta.

SUOMEKSI

Jää hyvästi 2016!

Olit vuosi, joka toit mukanasi loppuja ja aloituksia, elämää ja kuolemaa, surua ja iloa. Muistot pyörähtelevät mielessäni, osan laitan laatikkoon piiloon, jotkut sirottelen tuulen vietäviksi, osa jää kimaltelemaan timantteina taivaalla.

Olen tyhjentänyt, järjestellyt, heittänyt pois, pölyttänyt ja löytänyt uutta. Olen kulkenut monta, monta askelta. Matkustanut eri todellisuuksissa, tavannut uusia ihmisiä, saanut uusia ystäviä ja menettänyt vanhoja, jotka lähtivät eri suuntaan tienhaarassa.
Istun tässä nyt, on lämmintä och mukavaa ja viihdyn yksinäisyydessäni. Kynttilät palavat ja kissat venyttelevät sohvalla, molemminpuolin minua. Ympärilläni leijailee pieniä unelmia ja suuria, toivomuksia uudelle vuodelle.

Pian tulee Bosse kotiin, vaihdamme vaatteet ja pyöräilemme ystävien luo, jotka odottavat meitä. Valvomme Uuden vuoden tulla.

Welcome 2017!

Toivon teille kaikille hyvää vuotta, paljon uutta, uusia päämääriä, uusia teitä, uusia ystäviä, vanhoja ystäviä jotka pysyvät ystävinä, rakkautta, rauhaa ja mielenrauhaa. Peace and Love! Rauhaa ja rakkautta.








söndag 18 december 2016

Drive-in sunday


En veckas ledighet bakom mig, en endaste kväll kvar, och sedan är det dags att dra på arbetsskjortan och plocka fram pendelkortet, som har en väntande period fixad och klar för aktivering.

Veckan har inneburit stillhet och vila  varvat med lite julförberedelser. I mycket fin balans, måste jag säga. Vi har firat födelsedag och bröllopsdag, dessa kan kombineras till ett paket eftersom det är två dagar efter varandra. I år firades paketet i Växjö, vi tog in på ett hotell, åt gott på Kafé de Luxe (jag är medlem och blir därmed bjuden på valfri varmrätt på min födelsedag= mycket sympatiskt!) Musikunderhållning med en sydafrikansk singer and songwriter, mycket fint och med några exotiska klickljud á la Miriam Makeba! Dagen efter Middagsbön i Växjö Domkyrka, sedan lite rundvandringar i olika shoppingtempel plus en god lunch och sedan hemfärd.

Väl hemma kom och gick dagarna i faktiskt väldigt behaglig hastighet på livet. Flexibla väckningstider, lite hemmafix och  Netflix om kvällarna. Vi har börjat se en serie rätt korta filmer, Black Mirror heter serien, som alltså är fristående filmer med tema Framtidsvisioner när tekniken tagit över och det är skrämmande visioner, och faktiskt känns det att vissa av filmerna visar skuggbilder av en framtid som egentligen redan är här. Eller kan anas. Att det kan bli så. Att det kan bli värre, på det där sättet.

Den här drive-in söndagen körde vi till Emmaboda, och deltog i Festmässan i E-boda kyrka: Annette Geyer som varit kyrkoherde elva och ett halvt år slutar, likaså Linnea Peterson, som varit kyrkomusiker i pastoratet. Annette går i pension, och Linnéa kommer till Växjö, så vi blir faktiskt arbetskamrater, och kommer att ses, minst en gång i veckan. Annette bor ju i Vissefjärda så henne kommer jag att träffa lite här och där; kyrkan, ICA Matboden och så.

Varför kallar jag den här söndagen Drive-in Sunday/Söndag? Ehh...det har med Bowie att göra... Han har ju skrivit Drive-in Saturday (låt), och jag bara gillar titeln så starkt! Och det är ju söndag.
Men drive-in -dag, jag tänker mig (helt min egen tolkning) att det är en dag då man liksom bara glider förbi, man deltar inte utan mest iakkttar...  Äsch, det stämmer inte alls, faktiskt, jag har varit högst närvarande i allt, det fina firandet och vemodiga avskeden med tal och blommor och presenter. Fast det vet ju ALLA (kyrkliga i alla fall) att präster inte går i pension, det finns många händer från alla håll och kanter som rycker och drar i dom, de är högst eftertraktade i en mängd sammanhang och behöver emigrera till en fjälltopp utan någon som helst kontaktmöjligheter om de ska få vara pensionärer ifred.

Njaa, lite drive-in har det varit på ett sätt, den här veckan...jag har tillbringat många timmar i Stars Hollow och eftersom det är en fiktiv stad så har jag bara glidit runt där, i mina tankar, då.  Jag har iakttagit och deltagit (genom att bli berörd, glad, arg, ledsen och jaja, det är en tv-serie! men ändå) och kopplat upp mig mot en annan verklighet. Fiktivt, ja, men verkligt ändå på ett och annat sätt. Och inte lika skrämmande som Black Mirror.